13 Ağustos 2008 Çarşamba

Yabani Erik (Purunus Domestica)


Doğada en çok çeşidi bulunan meyvelerdendir.
Taze olarak tüketildiği gibi kurusundan da faydalanılır.
Bünyesinde bol miktarda B vitamini bulunur.
Taze olarak yenilir. Kaynatılıp şekerle tadlandırılır, Suyu içilir.
Kaynatılmış erikler ezilip süzüldükten sonra meyve suyu gibi içilir.
Kurutulmuş meyveler yenilir.
Kompostosu (Hoşaf) yapılır.
Faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
-Taze meyvesinin kaynatılmış suyu safra kesesine faydalıdır.
-Böbrekleri dinlendirir.
-Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kurutulmuş meyvesi yenirse:
*Dimağ yorgunluğunu alır.
*Karaciğeri güçlendirir.
*İdrar söktürür
*Eklem kireçlenmelerine iyi gelir.
*Kalbi güclendirir.
*İştah açıcıdır.
*Kan yapıcıdır.
-Kompostosu Boğmacaya iyi gelir. Öksürüğü keser.
-Kompostosunu suyu, sirke ile (Yarı yarıya) Karıştırılırsa çok güzel bir kompres ürünü elde edilir.
Cilt kaşıntılarına, Ekzama ve sivilcelere çok faydalıdır.
-Çekirdekleri çok güzel bir iç paraziti dükücüdür.
-Yaprakları üzüm suyu ile kaynatılıp gargara yapılırsa;Diş eti iltihabına iyi gelir.!!!
Erikler kurutulmak istenildiğinde: Meyveler iki yerinden hafifçe çizilir. Bu işlem bünyesindeki suyun çabuk kaybolmasına sebeb olur. Küflenmeleri önler.
Dost Bahcivan

Hiç yorum yok: